Het is niemand ontgaan dat er een krapte is op de arbeidsmarkt. Vacatures blijven onvervuld en voor werkzoekenden is de keuze reuze. Omdat het aantrekken van nieuw personeel op dit moment lastig is, is het van groot belang om het huidige personeel te behouden zodat er minimaal verloop is en dus minimale openstaande vacatures.
In deze tijd waarin de arbeidsmarkt dynamisch en onvoorspelbaar is, is het voor bedrijven belangrijker dan ooit om de medewerkers te binden en te boeien. Het is voor bedrijven erg belangrijk om de kwaliteit en de wendbaarheid van de medewerkers binnen de organisatie te vergroten, om zo mee te bewegen in de snel veranderende maatschappij en zich staande te houden op de arbeidsmarkt.
Geef je persoonlijke aandacht aan je medewerkers, dan zullen ze zich gehoord voelen en voelen ze de ruimte om dingen te delen. Hierdoor ontstaat er een heel ander soort band met een leidinggevende dan wanneer het alleen over werk gerelateerde zaken gaat. Persoonlijke aandacht resulteert daardoor in meer binding, waardoor de wendbaarheid van medewerkers weer wordt vergroot. Grote kans dat medewerkers zich op deze manier voor een langere tijd zullen binden aan de organisatie!
Binding ontstaat bij persoonlijke benadering
Hoe kun je als organisatie nou persoonlijke aandacht geven aan je medewerkers? Wat wij regelmatig zien in het bedrijfsleven is dat de bedrijven de ‘standaard’ functionering-/voortgangsgesprekken laten varen omdat er geen tijd voor is, het nut ervan niet wordt ingezien of omdat de leidinggevende niet over de juiste skills beschikt. Bedrijven die gesprekken met de medewerkers laat varen, slaan volledig de plank mis. In de gesprekken, die onderdeel zijn van de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker, kan je als organisatie aandacht geven aan de mens en de binding versterken bij de medewerkers. Om zo goed mogelijk in contact te zijn en te blijven met medewerkers adviseren wij MKB bedrijven om doorlopend in gesprek te zijn met de medewerkers over de voortgang en het werkplezier. De gesprekken zijn een uitgelezen kans om informatie op te halen over de ervaring in het werk en de verbeterpunten vanuit de medewerker. Het is een win-win situatie voor zowel de organisatie als de medewerker.
De rol van WIMM
Om organisaties te ontlasten, biedt WIMM een dienstverlening aan waarin wij organisaties helpen met het opstellen van een passende gesprekscyclus en het uitvoeren hiervan. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van het voeren van ontwikkel- en voortgangsgesprekken, kunnen wij tot de kern van een probleem of verbeterpunt komen. De uitkomsten van de gesprekken wordt teruggekoppeld aan de organisatie in de vorm van resultaten en een advies.
Meer weten over de gesprekscyclus en hoe WIMM jouw organisatie hierin kan ondersteunen? Neem dan contact op ons op via info@wimm.nl of bel met je contactpersoon binnen WIMM.