Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek? (deel 2)

Maak kennis met interessante organisaties die jou aanspreken

In ons vorige blog heb je geleerd hoe jij jouw wensen en eisen in kaart kunt brengen aan de hand van sticky notes. Als het goed is weet je nu precies wat je wel én wat je niet zoekt in een werkgever. Je zou zeggen dat de volgende stap is om op zoek te gaan naar vacatures die je aanspreken. Dat is inderdaad een van de dingen die je kunt doen. Een andere manier om op zoek te gaan naar een baan of stage, is door eerst op zoek te gaan naar organisaties die jou aanspreken. Een passende functie kan dan altijd nog volgen!

Kennismaken voordat je gericht gaat solliciteren

Je bent geneigd om direct vacatures te gaan zoeken waar je op wilt gaan solliciteren. Je wilt immers een leuke baan vinden. We raden je aan om eerst eens kennis te maken met verschillende organisaties die jou aanspreken. Een kennismakingsgesprek voelt veel minder ‘beladen’ als een sollicitatiegesprek, je kunt ontdekken of er een klik is met de organisatie en daarnaast kun jij je goed oriënteren op de vervolgstappen in je loopbaan. Je zit immers (beiden) nergens aan vast na een kennismakingsgesprek. Mocht er geen klik zijn, dan is het ook niet erg zolang je zonder al te hoge verwachtingen een kennismakingsgesprek ingaat.

Stap 1: Ga op zoek naar interessante organisaties

Misschien is er wel een familielid of vriend(in) die altijd erg enthousiast praat over de organisatie waar hij/zij werkt. Dit enthousiasme kan erg aanstekelijk werken. Vraag daarom eens of je langs mag komen voor een kopje koffie, zodat je zelf kunt ontdekken of deze organisatie ook bij jou als persoon zou kunnen passen. Uiteraard is het slim om wel alvast kenbaar te maken naar wat voor een type functie je op zoek bent.

Stap 2: Enthousiast? Plan een meeloopdag in

Ben je naar aanleiding van het kennismakingsgesprek enthousiast geworden over de organisatie? Dan zou je kunnen voorstellen om eens een meeloopdag of -middag in te plannen. Tijdens een meeloopdag krijg je een beter beeld van de organisatie: hoe ziet het team eruit? Welke bedrijfscultuur heerst er? Daarnaast kun je alvast kennismaken met je (potentiële) nieuwe collega’s.

Stap 3: Solliciteren!

Er zijn steeds meer bedrijven die niet zo geïnteresseerd zijn in jouw CV of motivatiebrief. Zeker als je al eens kennis hebt gemaakt, zou het kunnen zijn dat je dit gedeelte helemaal over kunt slaan. Ben je – van beide kanten – enthousiast? Dan kun je overgaan op een echte sollicitatieprocedure waarbij jullie ingaan op de functie die jij voor je ziet en past binnen deze organisatie. Mocht je al zover zijn gekomen, dan weet je wel bijna zeker dat dit jouw nieuwe werkplek wordt. Er is immers al van beide kanten bevestigd dat jullie het zien zitten!

Vind je het lastig om leuke organisaties te vinden die wellicht bij jou zouden kunnen passen? Wij helpen je graag door samen op zoek te gaan naar organisaties én door je in contact te brengen met de juiste personen. Neem dan contact met ons op via info@jobopp.nl. Wij helpen je graag verder naar de volgende stap in je loopbaan!

Contact