Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek? (deel 1)

Je wensen en eisen in kaart brengen aan de hand van sticky notes

Je bent van plan om te gaan solliciteren. Of het nu voor een stageplek of (nieuwe) baan is, solliciteren blijft altijd spannend. Je moet jezelf zien te verkopen aan een potentiële werkgever, wat niet altijd even makkelijk is. Uiteraard is het belangrijk om je goed in te lezen in de organisatie(s) waar je op gesprek gaat, maar voordat je überhaupt begint met het zoeken naar vacatures, is het van belang dat je zelf goed weet wat je zoekt én wat je absoluut niet zoekt in een werkgever.

Een leuke én effectieve manier om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek is door gebruik te maken van sticky notes. In dit eerste deel van deze reeks, delen wij ons stappenplan met jou!

1. Scan interessante vacatures

Print een aantal vacatures uit die je interessant lijken en pak er een drietal markeerstiften bij (bijvoorbeeld roze, geel en groen). Loop de vacatures een voor een helemaal door en arceer de woorden die je interessant vindt en die bij jou passen (denk dus aan arbeidsvoorwaarden, maar ook aan bepaalde functie-eisen die jij bezit). De woorden die jij heel erg belangrijk vindt en het meeste bij jou passen, arceer je groen. De woorden die je wel aanspreken, maar waar je nog over twijfelt, geel én de woorden die je absoluut niet aanspreken, roze.

2. Ordenen en wegstrepen

Schrijf de geel- en groen gemarkeerde woorden vervolgens over op sticky notes in dezelfde kleur en orden ze. Loop vervolgens eerst alle gele sticky notes langs om te bepalen welke woorden je wel én welke woorden je niet interessant vindt. Leg deze sticky notes direct weg. Zeker in het geval van gele sticky notes, is het mooi wanneer je er zo min mogelijk overhoudt. Je hebt deze woorden immers niet voor niks geel gemarkeerd in plaats van groen.

3. Ontdubbelen

Op de groene (en gele) sticky notes kunnen eventueel ook dubbelingen staan. Denk aan woorden als: proactief en ondernemend, of daadkrachtig en doortastend, of scholing en opleidingsmogelijkheden. Deze komen ongeveer op hetzelfde neer. Probeer tot de kern te komen in wat je belangrijk vindt en haal de dubbelingen er dus uit. Als het goed is wordt je stapeltje sticky notes steeds kleiner.

4. Sorteren

Vervolgens is het van belang dat je de woorden gaat sorteren op bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden, functie-eisen en bedrijfscultuur. Op deze manier heb je voor jezelf duidelijk gemaakt wat voor jou belangrijk is én kun je dit goed doorvertalen in het sollicitatiegesprek.

5. Verder onderzoeken van woorden die je roze hebt gemarkeerd

Als laatste is het goed om ook de roze gemarkeerde woorden er nog eens bij te pakken. Vraag jezelf eens af: hoe erg zou ik het vinden als dit specifieke woord wel een klein onderdeel zou worden van mijn takenpakket? In elke vacature zullen er zaken staan die niet helemaal bij je passen. Dat betekent niet dat je deze vacature direct helemaal af moet schrijven. Is een eis bijvoorbeeld dat je volledig op kantoor zou moeten werken, persoonlijk niet iets voor jou omdat je liever een dag thuiswerkt? Neem dit dan mee tijdens een sollicitatiegesprek en wie weet valt hier over te onderhandelen. Staat er bijvoorbeeld in het functieprofiel omschreven dat je teksten moet schrijven, maar is dit niet zo jouw ding? Ga dan na voor jezelf hoe erg het zou zijn als dit maar 5 à 10 procent van je functie omvat.

Kortom: ook al is een organisatie nog zo leuk of lijkt de functie je erg interessant: als de ideeën van een potentiële werkgever niet overeenkomen met die van jou, dan is het geen match. En daar kun je beter achter komen vóór je een arbeidscontract ondertekent.

Lijkt je dit nu lastig om alleen te doen, of zou je wel wat ondersteuning kunnen gebruiken? Neem dan contact met ons op via info@jobopp.nl. Wij helpen je graag verder naar de volgende stap in je loopbaan!

Contact