Help! Hoe moet ik netwerken?

Netwerken, een woord wat je hoogstwaarschijnlijk continu hoort vallen als je het hebt over het vinden van een baan. Iedereen weet hoe belangrijk het is, maar het kan best een drempel zijn om daadwerkelijk in gesprek te gaan met bedrijven en/of andere jonge professionals. Wij kunnen je verzekeren dat het echt niet zo lastig is als het lijkt en dat het je daadwerkelijk iets oplevert voor (de start van) jouw loopbaan.

Wat levert het me op?

Je familie en vrienden zijn belangrijk voor je, ze vervullen een belangrijke rol in je privéleven. Als je ergens tegenaan loopt, weet je wat je aan ze hebt. Net zo belangrijk zijn voldoende sociale contacten in je zakelijke leven. Een zakelijk netwerk helpt je te ontwikkelen, kennis te vergaren en te groeien naar of binnen je loopbaan. Zie het niet alleen als een goede stap in de richting naar je eerste baan, maar ook als een investering voor de toekomst.

Hoe pak je het aan?

1. Breng in kaart wie je bent, wat je kunt en nóg belangrijker, wat je wilt

Schrijf op papier waar je sterke punten liggen en wat je zoekt in een baan. Dit kun je niet alleen als basis gebruiken voor je CV en motivatiebrief, het geeft je ook richting voor je praatplaatje tijdens netwerkevenementen en sollicitaties. Vind je het lastig om dit goed in kaart te brengen? Onze Job Advisors staan voor je klaar om je hierin te helpen. Lees meer over JobOpp.

2. Bezoek diverse evenementen

Bedrijvenbeurzen zijn laagdrempelig, je bepaalt immers zelf met wie jij in gesprek wilt gaan. Ook speciaal voor studenten en starters op de arbeidsmarkt worden evenementen georganiseerd. Zo organiseren wij regelmatig gezellige, maar ook informatieve evenementen waarbij je ook nog eens veel kunt leren over het solliciteren zelf.

Vind je het spannend om alleen te gaan? Vraag dan een vriend of vriendin mee. Gedeelde smart is halve smart. Daarnaast: iedereen op het evenement komt er met hetzelfde doel. Besef je dus ook dat iedereen het spannend vindt en dat je hier dus niet alleen in bent. Zoek van tevoren uit welke bedrijven er aanwezig zullen zijn en bij welke stands jij een praatje wilt maken. Bereid daarnaast ook een aantal vragen voor. Laat het voor de rest allemaal op je afkomen. Je zult zien dat hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

3. Gewoon doen!

Vaak is het zo dat – wanneer je dingen spannend vindt om te doen – ze achteraf best meevallen. Spreek met jezelf af wat je wilt bereiken en begin klein. Als je merkt dat je deze kleine doelen steeds kunt halen en dat ze lang niet zo lastig zijn als je dacht, dan kun je steeds grotere doelen voor jezelf opstellen. Wat heb je te verliezen? Wees niet bang om ‘fouten’ te maken. Zie het als een manier om jezelf te ontwikkelen en te blijven verbeteren.

4. Onthoud namen

Als je in gesprek bent geweest met iemand, is het wel zo fijn als je zijn/haar naam ook onthoudt. Voeg deze personen later (maar wel z.s.m.) toe als connectie op LinkedIn. Mocht jij in de toekomst een oproepje doen op LinkedIn, dan is de kans groot dat deze connectie jouw vraag voorbij ziet komen en je bericht deelt, of beter nog, reageert op jouw vraag.

5. En de belangrijkste: wees jezelf!

Niemand heeft er iets aan als jij je voordoet als heel iemand anders. Probeer open te zijn, maar blijf wel dicht bij jezelf. Vind je het lastig om te bepalen waar jij echt goed in bent? Geef dan aan dat je heel veel leuk vindt om te doen. Het is aantrekkelijk voor een werkgever om te weten dat jij een brede achtergrond hebt. Omgekeerd kun je aangeven dat je er wel voor open staat om je kennis te verbreden.

Vind je het toch nog lastig om te netwerken? Neem dan contact op met onze Job Advisors. Zij helpen je op een laagdrempelige en kosteloze manier in de zoektocht naar een passende baan!

Contact opnemen