5 praktische tips voor het vinden van je eerste baan

Op zoek naar jouw eerste toffe baan in de regio? Of misschien ben je al even op zoek, maar wil de zoektocht niet zo vlotten. Als starter op de arbeidsmarkt komt er best wat om de hoek kijken. Onze Job Advisor Anne geeft jou 5 praktische tips die helpen tijdens de zoektocht naar je eerste baan.

1. Je CV sprekend én passend bij jou

Heb jij jouw CV al gemaakt? Kijk er dan eens met een kritische blik naar. Is de inhoud op je CV nog actueel? Maar ook: welke kleuren, vormen en accenten kies ik? Wat past bij mij en hoe wil ik overkomen bij een werkgever? Zet je al je bijbanen op je CV of zijn sommige misschien overbodig?

Anne: “Een tip is om je CV aan 3 mensen in je omgeving te laten zien. Vraag hen maar eens om feedback; Vinden zij dat jouw CV een goed beeld weergeeft van jou? Deze tips helpen jou om een verbluffende eerste indruk af te geven bij je toekomstig werkgever.”

Klik hier als je jouw CV graag wilt laten checken bij één van de Job Advisors van JobOpp.

2. Blijf netwerken

Zucht… maar écht. Niet voor iedereen de meest leuke activiteit, maar toch heel waardevol.

Anne: “Bij JobOpp kennen we meerdere succesverhalen van mensen die via hun netwerk een stap verder komen.”

Kijk bijvoorbeeld eens tussen je Whatsapp-berichten; Staat daar nog iemand die jou verder kan helpen? Hetzelfde geldt voor Facebook, Instagram of eventuele andere sociale media. En natuurlijk LinkedIn. Heb je een vriend, vriendin, oom of een tante met connecties? Houd anderen op de hoogte over je zoektocht, want de meeste mensen zijn bereidwillig om te helpen.

En soms… trek je je stoute schoenen gewoon aan en bel of mail je direct naar dat ene bedrijf toe. Heb je een passend of interessant profiel voor het bedrijf, dan kun je er mogelijk eens kennismaken. Een open sollicitatie dus. Voelt dit misschien als een drempel? De Job Advisors van JobOpp helpen jou met het leggen van het contact tussen jou en die interessante werkgever in de regio.

3. Klop aan bij een loopbaancoach

Met plezier naar je werk toe, dat gunnen wij iedereen. En om dat te kunnen, is het van belang om te weten waar jij energie van krijgt. Wat vind jij belangrijk in je werk? Wat past bij jou? En in welke omgeving kom jij het beste tot je recht? Loopbaanbegeleiding kan je helpen met het vinden van antwoorden op deze vragen, in een fijne en vertrouwde setting. Zodat jij nieuwe stappen kunt zetten in je loopbaan en díe baan vindt waar jij met plezier naar toe gaat.

4. LinkedIn

Hoe zit het met jouw LinkedIn-profiel? Heb je deze tijdens je studietijd netjes bijgehouden? Of zag je daar destijds nog niet de toegevoegde waarde van in? Tijd om te gaan linken, je profiel te updaten & te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat er groepen zijn waarin vacatures worden gedeeld per vakgebied? Denk bijvoorbeeld aan: ‘Elektro vacatures’, ‘HR Vacatures’, ‘Vacatures logistiek & supply chain’, enzovoort. Zo zijn er ook vakspecifieke groepen waar actuele kennis wordt gedeeld. Tot slot kan het interessant zijn om verschillende regionale bedrijven te volgen. Zo blijf je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen en vacatures.

5. Kom in contact met regionale bedrijven

Bij JobOpp organiseren we samen met het regionale bedrijfsleven events. Je komt zo op een laagdrempelige manier in contact met bedrijven. En ook met andere werkzoekenden, die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Samen sparren over de zoektocht naar een baan helpt jou verder. Net als de tips & tricks van professionals het bedrijfsleven.

Wil je meer weten over JobOpp en wat wij voor je kunnen doen? Lees dan meer op onze pagina Over JobOpp en neem contact met ons op!

Contact